BIENVENIDOS AL BLOG DE USOC HSJDMB


Ya tenemos Blog!!!!!!

Desde la Delegación Sindical de USOC HSJDMB hemos puesto en marcha este blog para la comunicación de noticias y así manteneros informados de todos aquellos temas que nos son de interés.
Podeís hacer vuestros comentarios y aportaciones.

Espero que sea una herramienta para saber lo que se cuece por ahí y dar la información que otros no pueden o no quieran dar.


QUIENES SOMOS??


La Confederación USO es una organización sindical libre e independiente,creada y dirigida por los propios trabajadores, que viene luchando desde 1960 por hacer realidad las reinvicaciones de los trabajadores. La USO es solo un sindicato,es decir para la USO la principal actividad es la defensa de los trabajadores y sus intereses. Por ello no tenemos vinculación con ningún partido politico, patronal o institución ajena a nuestra propia organización sindical.

USOC forma parte de la Confederación USO, siendo su representación en Cataluña, y como tal defiende el valor de la independencia sindical frente a partidos políticos y gobiernos, como el bien más preciado del sindicalismo.

USOC asume integramente como propia la declaración de Principios y los objetivos contenidos en los estatutos de la Confederación USO, así como su Carta Funfacional, su trayectoria histórica, su patrimonio cultural, su aportación a la lucha del movimiento sindical, por la Libertad y la Democracia, y su esfuerzo por consolidar un proyecto sindical autónomo e independiente.

USOC, desde su posición de ser el mayor sindicato independiente de nuestra Comunidad, defiende los intereses de las personas, de todo tipo de trabajadores, independientemente de su puesto de trabajo como desempleados y autónomos, y busca transformar le economía para construir una sociedad más justa y solidaria.

SALUDOS!!!!!!!!!

domingo, 23 de noviembre de 2014

25-N DÍA INTERNACIONAL PARA LA ELIMINACIÓN DE LA VIOLENCIA CONTRA LA MUJER




Paradójicamente, en este décimo aniversario de la ley, desde USO denunciamos el recorte sistemático en los recursos para la lucha contra la violencia de género. Desde 2009 se ha rebajado un 28% la dotación presupuestaria contra este tipo de violencia. Por poner algunos ejemplos, en 2011 se cerraron 9 de las 10 Oficinas de Atención a las Víctimas de Delitos en Baleares y en 2012 se cerró la casa de acogida para mujeres en especiales dificultades en Málaga.

El número de denuncias de las víctimas a sus agresores continúa bajando, según el Consejo General del Poder Judicial, las denuncias por violencia de género en nuestro país han registrado un descenso de un 9,3% desde 2008 hasta 2013, descenso que viene provocado, no por una disminución de este tipo de violencia, sino por la situación de crisis que agrava aún más la dependencia económica de las víctimas y les impide poner fin a esa situación.

También descienden las órdenes de protección, Cataluña y Madrid, a pesar de ser las Comunidades Autónomas que cuentan con más Juzgados específicos de Violencia de género, son las comunidades que más solicitudes de protección deniegan. Cataluña desestimó el 63% y Madrid el 55% frente a otras Comunidades que destacan por el amplio amparo a las denunciantes como Murcia o La Rioja que desestimaron un 8% y 14% respectivamente.

De las 43 mujeres asesinadas este año, solo 13 habían denunciado a sus maltratadores; y dos habían retirado la denuncia. En el momento de sus muertes, ocho de ellas habían contado con alguna medida de protección que había sido suprimida más tarde y en solo tres casos la medida estaba vigente. En abril de 2014 había únicamente activos 711 brazaletes localizadores de los 3.000 que se adquirieron en 2009.

Desde la USO nos preguntamos ¿A qué se deben estas desigualdades de criterio entre las CCAA? ¿Dónde están las medidas preventivas? ¿Por qué no se utilizan los medios de los que se dispone? ¿Por qué en lugar de dotar con más recursos se recorta en la lucha contra la violencia de género?

Desde USO queremos reseñar la peligrosa vinculación de las consecuencias de la crisis económica y la reforma laboral con el recrudecimiento de la violencia contra las mujeres que sufren especialmente el desempleo y la precariedad laboral.

En este panorama tan desalentador hay que resaltar una buena noticia, el 1 de agosto entró en vigor el Convenio de Estambul firmado en mayo del 2011 y ratificado por nuestro país. La importancia del Convenio estriba en que supone el primer instrumento de carácter vinculante en el ámbito europeo en materia de violencia contra la mujer y la violencia doméstica, y es el tratado internacional de mayor alcance para hacer frente a esta grave violación de los derechos humanos, estableciendo una tolerancia cero con respecto a la violencia hacia la mujer.

En la USO, creemos que la sociedad debe luchar contra la violencia machista desde la prevención, asistencia y protección a las víctimas, sin que los presupuestos destinados a ello se vean mermados por una situación económica que, en gran medida, es la razón del recrudecimiento de la violencia. Desde USO exigimos mayor financiación, más medidas de prevención, sensibilización y educación, así como una mayor protección a las víctimas para acabar con esta terrible lacra.

¡BASTA YA DE VIOLENCIA CONTRA LAS MUJERES!



Nota informativa Mesa Negociadora Convenio Colectivo

En estos días se negocia el convenio de los centros sanitarios concertados donde la patronal  se reúne con sindicatos del sector. En concreto el día 19.11.14 tuvo lugar la quinta y última reunión de Mesa Negociadora y la misma finalizó sin alcanzar acuerdo para el nuevo Convenio Colectivo que afecta a 61.000 trabajadores. En la reunión se presentó una nueva propuesta que paradojicamente empeoraba todavía más la oferta inicial, se plantea  la consolidación del recorte salarial del 5%, vincular las DPO al equilibrio presupuestario de los centros,  la retirada del complemento de atención continuada facultativa, desregular la jornada parcial, fiestas, permisos...

Ante el fracaso de reunión en la negociación, la parte empresarial avanzó la posibilidad de renunciar al nuevo convenio sectorial y volver a los pactos centro por centro o por sectores (agudos, primaria, sociosanitario y salud mental).  La patronal juega a dos bandas y está intentando conseguir lo que quiere abriendo un nuevo foro en los centros de trabajo. Las patronales volverán a presionar en los centros a favor de acuerdos mediante la aplicación del artículo 41 del E.T. Este artículo permite que la empresa reestructure las condiciones laborales si puede demostrar que prevé pérdidas económicas. Matizar que el uso de este artículo supone un  fraude en la negociación al usar un instrumento de modificación  unilateral de condiciones de trabajo como herramienta de presión para conseguir un acuerdo, en los centros o en la Mesa.

A todo ello destacar la pasividad del CatSalut   que  no solo quiere dar una vuelta de tuerca a la maltrecha sanidad pública sino acabar de atornillar las condiciones de trabajo de los trabajadores de la sanidad concertada que en los últimos años ya han sufrido una serie de pérdidas de poder adquisitivo, aumentos de jornada, aumento de la carga de trabajo, retroceso en derechos, etc.

No nos aventuramos a narrar lo que sucederá en adelante pero hay que ir pensando en llevar a cabo acciones reivindicativas como movilizaciones masivas y contundentes, paros... La patronal no está dispuesta a dar nada y pretenden todavía rebajas adicionales .

Hay que tener presente que hemos perdido más del 30% del poder adquisitivo en poco más de 6 años. Se están "encarnizando" con los profesionales de la Salud y las propuestas de la patronal son "indignantes".

Hoy, los trabajadores/as de la sanidad cuando defendemos nuestros derechos laborales no sólo es por un salario digno, defendemos también el derecho a una sanidad pública, universal y de calidad. Este objetivo solo lo podremos alcanzar si evitamos el recorte de personal, el incremento de jornada anual, la precariedad laboral, la estabilización de plantillas con unos ratios usuario-trabajador/a acordes a la actividad que se realiza y manteniendo la constante formación continuada de los profesionales sanitarios si queremos tener la calidad asistencial que el pueblo catalán necesita y se merece. Y a la vez, evitar la desinversión en recursos materiales, el cierre de camas hospitalarias y la reducción de actividad quirúrgica que provocan el aumento de las listas de espera y permiten justificar la exclusión sanitaria.

Hoy los trabajadores/as de la sanidad luchamos codo con codo con usuarios y vecinas contra el modelo sanitario impuesto por la Generalitat, porque luchamos por la sanidad del futuro, la sanidad que se merecen nuestras familias. No hacerlo sería condenarnos a tener únicamente la sanidad que pudiésemos costearnos económicamente y no la que necesitamos para vivir dignamente.

Os seguiremos informando

viernes, 14 de noviembre de 2014

La Sindicatura de Comptes alerta de nombroses irregularitats comptables i de contractació al Consorci Sanitari Integral



La Sindicatura de Comptes alerta de nombroses irregularitats comptables i de contractació al Consorci Sanitari Integral

L'entitat que gestiona equipaments sanitaris al Baix Llobregat es va saltar la normativa de contractació pública i de retribucions al personal

http://www.lavanguardia.com/local/baix-llobregat/20141112/54419813661/la-sindicatura-de-comptes-alerta-de-nombroses-irregularitats-comptables-i-de-contractacio-al.html




En un dur informe, la Sindicatura retreu que l'organisme, de caràcter públic, hagi seguit el Pla General Comptable, quan havia de seguir el Pla General de Comptabilitat Pública de la Generalitat. En els contractes de subministraments, no es va establir ni un límit màxim de productes ni un preu total. Alguns contractes es van fer per procediments negociats sense publicitat, quan s'hagués hagut de fer amb publicitat.

Respecte a retribucions laborals, l'informe critica que alguns professionals eren contractats directament sense cap tipus de concurs públic, i altres que ja treballaven pel CSI eren contractats doblement a través de companyies creades expressament, cosa que està prohibida pel règim d'incompatibilitats. També s'han detectat irregularitats algunes retribucions, que es feien sense cap mena de conveni, o treballadors que van fer més de 150 hores extres anuals de guàrdies, cosa que està prohibida.

Igualment, en els contractes d'alta direcció es van trobar greus irregularitats. Alguns d'aquests contractes es van convertir en laborals sense cap mena de justificació ni concurs obert, mantenint però la retribució i les condicions laborals i les seves funcions. A més, tot i el decret del 2010 del govern espanyol que obligava a reduir els salaris un 8% als directius, només se'ls van baixar un 5%, com la resta de treballadors.

Així mateix, es critica que un conseller delegat fos acomiadat l'octubre del 2010 amb una indemnització de 30.800 euros per no haver-lo avisat amb antelació i l'endemà mateix fos recontractat com a adjunta a la consellera delegada. Per últim, considera que els 255.000 euros gastats en tres indemnitzacions per acomiadaments improcedents s'haurien de revisar i haver fet un expedient sancionador correctament i haver esperat a una sentència judicial ferma.

Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/baix-llobregat/20141112/54419813661/la-sindicatura-de-comptes-alerta-de-nombroses-irregularitats-comptables-i-de-contractacio-al.html#ixzz3J1bG4nTE

La Sindicatura ve irregular un pago a un cargo de un ente público de Salud


La Sindicatura ve irregular un pago a un cargo de un ente público de Salud

El exconsejero delegado del Consorcio Sanitario Integral cobró una indemnización de 30.000 euros por su destitución



http://ccaa.elpais.com/ccaa/2014/11/12/catalunya/1415825748_626229.html


La Sindicatura de Cuentas ha detectado irregularidades en una indemnización de 30.834 euros que el Consorcio Sanitario Integral (CSI), una entidad jurídica pública, pagó a un ex consejero delegado tras ser destituido de su cargo en 2010.
El CSI alegaba que el motivo de la compensación era por “incumplimiento del período de preaviso”. Sin embargo, en su informe de fiscalización del CSI en 2009, 2010 y 2011, la Sindicatura puntualiza que, en una de las cláusulas del contrato firmado por el alto cargo, “se decía explícitamente que en caso de desistimiento por parte del CSI no era necesario ningún preaviso”. Además, advierte el ente fiscalizador, al día siguiente de cesar, el alto cargo pasó a ser contratado como adjunto de la nueva consejera delegada, por lo que no le correspondía indemnización alguna por su destitución.
La Sindicatura ha encontrado también un “incumplimiento” de la ley de incompatibilidades porque el CSI contrató distintos servicios profesionales a personal del propio consorcio de manera directa o a través de empresas. Además, el ente fiscalizador revela, entre otras irregularidades relacionadas con la contratación, que el CSI adjudicó un conjunto de sumistros y servicios sin procedimiento de contratación.

Informe de la Sindicatura de Comptes Exercicis 2009 2010 2011


Aqui os dejo el link del informe de la Sindicatura.


leerlo......

Como dijo el Maragall..... Vostes tenen un problema.....!

http://www.sindicatura.cat/reportssearcher/download/22_14_ca.pdf

miércoles, 12 de noviembre de 2014

La Sindicatura de Comptes detecta una indemnització irregular de 30.000 euros a un càrrec del CSI




BARCELONA, 12 Nov. (EUROPA PRESS) -
   La Sindicatura de Comptes de Catalunya ha detectat irregularitats a la indemnització amb 30.834,78 euros a un exconseller delegat del Consorci Sanitari Integral (CSI) el 2010, en el marc de l'informe de fiscalització del 2009, 2010 i 2011, publicat aquest dimecres.
   La institució també ha assenyalat irregularitats en el pagament de conceptes retributius no previstos en el conveni o no degudament justificats, i canvi de contractes d'alta direcció sense que es donessin els casos suposats per aquesta modificació.
   A l'informe, la Sindicatura explica que el CSI va acomiadar el 2010 el seu conseller delegat i director tècnic, acomiadament que es va fer efectiu el 17 d'octubre, sense que el seu contracte establís cap clàusula d'indemnització per requeriment de preavís.
   L'endemà, la nova consellera delegada va formalitzar un nou contracte amb l'anterior conseller delegat per ocupar el càrrec d'adjunt al conseller delegat, i en aquest nou contracte s'establia una indemnització de l'esmentada quantitat de més de 30.000 euros per "incompliment de preavís".
   Així, la indemnització per incompliment del període de preavís a l'anterior conseller delegat va ser "contrària" al que s'establia en el seu contracte, ja que la clàusula vuitena deia explícitament que en cas de finalitzar el contracte per part del CSI no calia cap preavís, assenyala la institució a l'informe consultat per Europa Press.
   La Sindicatura també ha fet observacions sobre un "incompliment" de la llei d'incompatibilitats per la contractació de diferents serveis professionals a personal del Consorci, directament o a través de societats de professionals.
   A més de nou observacions relatives al pagament de determinats conceptes retributius, ha formulat cinc recomanacions dirigides a la millora del control intern i dels procediments del CSI, que ha presentat un volum d'actiu i de passiu de 102,9 milions (2009), 235,75 milions (2010) i 219,97 milions d'euros (2011).
   Respecte a la contractació, ha recordat que el CSI està subjecte a l'aplicació de la llei de contractes del sector públic, i l'informe formula sis observacions per "falta de determinació del preu en alguns contractes de subministrament"; per classificació de cinc contractes de gestió de serveis públics, i contractació de serveis assistencials a personal laboral del CSI de manera directa i sense seguir cap procediment de contractació, entre d'altres.
   La Sindicatura ha atribuït l'augment del 129% a l'exercici del 2010, respecte al 2009, a la incorporació dels actius i passius de les societats Assistència Sanitària i Social, i Sanitat Integral del Baix Llobregat, participades en un 100% pel Consorci i liquidades durant aquell exercici.
   El CSI gestiona 14 centres assistencials i és una entitat jurídica pública de caràcter associatiu participada actualment pel Servei Català de la Salut (CatSalut), l'Institut Català de la Salut (ICS), l'Ajuntament de l'Hospitalet, el de Sant Joan Despí, el Consell Comarcal del Baix Llobregat i Creu Roja.

Esquerra demana que es corregeixin els procediments de contractació del Consorci Sanitari Integral -




http://www.esquerra.cat/actualitat/esquerra-demana-que-semprenguin-les-mesures-pertinents-per-corregir-els-procediments-de-co

Esquerra demana que es corregeixin els procediments de contractació del Consorci Sanitari Integral






Arran de l'informe de la Sindicatura de Comptes que detecta irregularitats del Consorci Sanitari Integral en la construcció de l'hospital del Baix Llobregat, Esquerra ha donat avui suport a una Proposta de resolució en el marc de la comissió de la Sindicatura de Comptes que insta el Govern a aplicar les recomanacions incloses a l'informe de la Sindicatura en relació al Consorci Sanitari Integral i a emprendre les mesures necessàries per aplicar una gestió adequada al marc normatiu, financer i contractual vigent. La Proposta de resolució també insta el Govern a revisar els procediments de contractació introduint mesures de reforç en la fase de planificació, preparació i control de la contractació.

La diputada d'Esquerra M. Àngels Cabasés creu que ‘les informacions i les conclusions de l'informe són preocupants, ja que de la seva lectura es desprenen dubtes en la fiscalització econòmico-financera de la construcció del centre hospitalari i es posa en evidència greus incompliments dels principis de publicitat i concurrència'. Segons Cabasés, és preocupant que no s'hagi pogut fiscalitzar l'execució pressupostària de les obres, motiu pel qual des d'Esquerra 'veiem molt necessari impulsar aquesta Proposta de resolució conjuntament amb els socis de Govern'. Per a Cabasés, aquest document és la millor garantia per evitar que es repeteixin situacions similars en un futur.

La diputada independentista ha destacat la necessitat de 'prendre totes les mesures necessàries per garantir la transparència en tots els processos de contractació pública', alhora que ha recordat que l'informe de la Sindicatura de Comptes referent al Consorci Sanitari Integral s'ha elevat al Tribunal de Cuentas, que és qui haurà de dictaminar si s'han produït irregularitats sancionables. - See more at: http://www.esquerra.cat/actualitat/esquerra-demana-que-semprenguin-les-mesures-pertinents-per-corregir-els-procediments-de-co#sthash.L6T34ifL.dpuf




La Sindicatura de Comptes alerta de nombroses irregularitats comptables i de contractació al Consorci Sanitari Integral

12/11/2014 - 20.00h.
Barcelona (ACN).- La Sindicatura de Comptes ha fet un informe que alerta d'irregularitats comptables i de contractació pública al Consorci Sanitari Integral (CSI), que gestiona equipaments sanitaris al Baix Llobregat i el Barcelonès. Així, el document recrimina la falta de procediments de contractació pública o algunes retribucions no ajustades ni justificades als professionals de l'organisme dels anys 2009 al 2011. El CSI està format pel CatSalut, l'Institut Català de la Salut, els ajuntaments de L'Hospitalet i Sant Joan Despí, el Consell Comarcal i la Creu Roja, i gestiona 14 centres de Barcelona i el Baix Llobregat, entre els quals els hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i l'Hospital General de L'Hospitalet.

CiU alerta que el Consorci Sanitari Integral ha incomplert els principis de transparència, igualtat i no discriminació en l’adjudicació de contractes






Batalla espera que l’informe de la Sindicatura de Comptes, que destapa les “greus irregularitats”, sigui tramés al Tribunal de Cuentas i “s’emprenguin les accions necessàries perquè aquests fets no quedin sense conseqüències”

Dolors Batalla, diputada de CiU, ha alertat que l’informe de la Sindicatura de Comptes referent al Consorci Sanitari Integral (CSI), corresponent al 2007, posa de manifest que “els responsables del Consorci han fet adjudicacions de forma directe, allò que se’n sol dir ‘adjudicacions a dit’, prescindint de la legalitat vigent, com si es tractés de recursos propis privats i finques privades”. El CSI ha incomplert de manera reiterada, en l’adjudicació dels contractes que l’informe analitza, els principis de transparència, d’igualtat i de no discriminació. “Sincerament, no entenem que es pugui actuar prescindint de forma tant clara de la legalitat vigent” ha assenyalat Batalla qui ha destacat que des de CiU “esperem que quan aquest informe es trameti al Tribunal de Cuentas, aquest actuï i emprengui les accions i  mesures necessàries perquè uns fets greus com aquests no quedin sense conseqüències”.
Més concretament, l’informe de la Sindicatura evidencia que s’han introduït variacions dels contractes que alteren substancialment l’objecte inicial del contracte que s’havia licitat i que s’ha modificat el preu, les condicions financeres i els terminis amb posterioritat a l’adjudicació, fet que constitueix un frau al principi de lliure concurrència. A més d’això, en altres casos, “s’han realitzat adjudicacions de forma directe, prescindint totalment del procediment que fixa el text refós de la Llei de contractes de les administracions públiques”. “Aquests contractes podrien ser invàlids ja que es donen les circumstàncies previstes en l’article 62.1 de la Llei de règim jurídic de les administracions públiques i del procediment administratiu comú” ha afegit la diputada nacionalista.
L’informe analitza tres operacions: Les obres de l’Hospital Comarcal del Baix Llobregat, les obres del centre de rehabilitació Fontsana i les obres de construcció de la Residència Collblanc-Torrassa a l’Hospitalet de Llobregat. De l’estudi del balanç de situació i del compte de pèrdues i guanys l’informe fa tot un seguit d’observacions que cal considerar:
  • La manca de gestió del pressupost inclòs en la llei de pressupostos i que no permet fer l’adequat seguiment pressupostari de les operacions ni tampoc comprovar la preceptiva existència de crèdit.
  • La comptabilització de despeses en concepte de recerca i desenvolupament que no es corresponen a recerca i desenvolupament.
  • Operacions no registrades als estats financers.
  • Comptabilitzacions en l’actiu del balanç fruit de revaloritzacions de la construcció, que s’han efectuat en contra del que determinen les Normes de valoració del Pla general de comptabilitat pública.
  • Comptabilització de ingressos per béns cedits.
Per Batalla, “es tracta d’elements prou importants per a que siguin corregits de cara a exercicis futurs i sobre els quals el Consorci Sanitari Integral hauria de prendre bona nota per evitar que es tornin a repetir”.

La Sindicatura de Comptes alerta de nombroses irregularitats al Consorci Sanitari Integral



http://www.ara.cat/societat/Sindicatura-Comptes-Consorci-Sanitari-Integral_0_1247275505.html

L'entitat que gestiona equipaments sanitaris al Baix Llobregat es va saltar la normativa de contractació pública i de retribucions al personal


La Sindicatura de Comptes ha fet un informe que alerta d'irregularitats comptables i de contractació pública al Consorci Sanitari Integral (CSI), que gestiona equipaments sanitaris al Baix Llobregat i el Barcelonès. El document recrimina la falta de procediments de contractació pública o algunes retribucions no ajustades ni justificades als professionals de l'organisme dels anys 2009 al 2011. El CSI està format pel CatSalut, l'Institut Català de la Salut, els ajuntaments de L'Hospitalet i Sant Joan Despí, el Consell Comarcal i la Creu Roja, i gestiona 14 centres de Barcelona i el Baix Llobregat, entre els quals els hospitals Moisès Broggi, Dos de Maig i l'Hospital General de L'Hospitalet.
En un dur informe, la Sindicatura retreu que l'organisme, de caràcter públic, hagi seguit el Pla General Comptable, quan havia de seguir el Pla General de Comptabilitat Pública de la Generalitat. En els contractes de subministraments, no es va establir ni un límit màxim de productes ni un preu total. Alguns contractes es van fer per procediments negociats sense publicitat, quan s'hagués hagut de fer amb publicitat.
Respecte a retribucions laborals, l'informe critica que alguns professionals eren contractats directament sense cap tipus de concurs públic, i altres que ja treballaven pel CSI eren contractats doblement a través de companyies creades expressament, cosa que està prohibida pel règim d'incompatibilitats. També s'han detectat irregularitats algunes retribucions, que es feien sense cap mena de conveni, o treballadors que van fer més de 150 hores extres anuals de guàrdies, cosa que està prohibida.
Igualment, en els contractes d'alta direcció es van trobar greus irregularitats. Alguns d'aquests contractes es van convertir en laborals sense cap mena de justificació ni concurs obert, mantenint però la retribució i les condicions laborals i les seves funcions. A més, tot i el decret del 2010 del govern espanyol que obligava a reduir els salaris un 8% als directius, només se'ls van baixar un 5%, com la resta de treballadors.
Així mateix, es critica que un conseller delegat fos acomiadat l'octubre del 2010 amb una indemnització de 30.800 euros per no haver-lo avisat amb antelació i l'endemà mateix fos recontractat com a adjunta a la consellera delegada. Per últim, considera que els 255.000 euros gastats en tres indemnitzacions per acomiadaments improcedents s'haurien de revisar i haver fet un expedient sancionador correctament i haver esperat a una sentència judicial ferma.