“Uniu-vos a aquesta lluita”, va clamar ahir el president de la junta de personal de l’Hospital de Bellvitge, Ramon Montoya, que animava a fer una “marea blanca catalana”, i les desenes d’usuaris i veïns van esclatar en aplaudiments i crits favorables. La situació al centre dista molt de ser la que havia dissenyat la gerència, amb el tancament de llits i unitats que, segons justifica, és possible per una activitat més baixa i la concentració de les vacances dels professionals.
Els treballadors no hi estan gens d’acord, asseguren que estan patint una situació insostenible, fins i tot “inhumana”, i que el tancament estival agreuja els efectes de quatre anys de retallades. Així, Bellvitge ha perdut 50 milions d’euros i prop de 500 treballadors des del 2010, segons expliquen. “Abans a l’estiu tancaven un de cada cinc llits, ara són un de cada tres”, afegeix Montoya.
La col·laboració de veïns de l’Hospitalet i usuaris ha propiciat una nova forma de protesta: l’amotinament de pacients. Fa un mes que van començar, però aquest dilluns es va arribar a un màxim de 13. Es tracta de malalts que haurien de passar a una altra ubicació, però s’hi neguen, al·legant que a urgències s’acumulen pacients als passadissos sense possibilitats de drenar-los a planta i que així és impossible reduir les llistes d’espera. Ahir en quedaven nou, i l’hospital confia que a mesura que rebin l’alta mèdica la protesta baixi. Mentrestant, assegura que els malalts estan perfectament atesos i ningú els coacciona, malgrat que la seva actitud implica una despesa extra.
El cas paradigmàtic és el del jove que resistia sol a la planta desena, després de patir un accident de moto. El centre volia moure’l, i ell s’hi va negar. Aprofitant que havia de passar per quiròfan, la unitat que ocupava en solitari ha quedat tancada. El centre va explicar a l’ARA que la zona “més adequada” per a ell és la dels malalts postquirúrgics. De totes maneres, aquest capítol promet no ser l’últim de la lluita, perquè els sindicats ja avancen que divendres està previst el tancament d’una altra unitat i que ja hi ha pacients que volen sumar-se a la protesta, que és el mateix que ahir els sindicats demanaven a altres centres sanitaris catalans.
Sense diàleg amb Boi Ruiz
La representant de Metges de Catalunya, Teresa Fuentelsaz, va recordar que al mes d’abril tots els CAP de servei de Bellvitge ja van advertir que estaven al límit, però “no han escoltat res”. Per això, i perquè el conseller Boi Ruiz considera que el tancament de llits és un mite, els treballadors ja no el consideren “un interlocutor vàlid”. De fet, avui està previst que es voti al Parlament una moció d’ICV per reprovar l’actuació del conseller.
Guerra de xifres al marge -els sindicats asseguren que està previst tancar més de 200 llits i la gerència ho redueix a 150-, el malestar és profund, després que en els últims quatre anys s’hagi retallat un 16% el pressupost del departament de Salut. Com a mostra d’això, ahir es van celebrar tancades simbòliques en centres sanitaris de Lleida contra el projecte d’unificar-los en un únic ens de gestió, una iniciativa del CatSalut que encara no està clara.
Malgrat les diferents sensibilitats de sindicats amb interessos professionals a vegades divergents, l’aliança fa revifar unes protestes que no eren tan contundents des del 2011, perquè si una idea els uneix a tots, veïns inclosos, és que només la lluita els permetrà parar les retallades i, potser, revertir-les. Bellvitge és l’epicentre d’aquesta nova forma de protesta. Cal tenir en compte que allà és on durant 40 setmanes seguides es va tallar la Gran Via, i l’Hospitalet el municipi on l’ocupació d’un ambulatori es va prologar més: 223 dies.
No hay comentarios:
Publicar un comentario