Publiquen Agències
Els escàndols sanitaris porten a endurir la legislació d'accés a la informació pública
Tots els sous de directius i càrrecs públics s'han de publicar
Els consorcis públics que tant abunden a Catalunya, especialment en el sector sanitari, hauran de pujar al carro de la transparència administrativa a partir de l'any que ve. La Llei de Transparència i Accés a la informació pública que està elaborant el Parlament de Catalunya va prenent forma i la successió d'escàndols que han afectat a la sanitat catalana els últims mesos sembla que està deixant empremta en el text.La pressió dels partits de l'esquerra ha fet que l'esbós de la llei vagi incorporant referències a aquests consorcis i entitats prestadores de servei que fins ara han quedat al marge no només de les pràctiques més elementals de transparència, sinó que també han dificultat la tasca d'ens fiscalitzadors com la Sindicatura de Comptes.
L'objectiu de la llei de transparència és que els ciutadans tinguin accés a tot tipus d'informació sobre entitats públiques o sostingudes amb fons públics. Els consorcis, les corporacions de dret públic, així com el conjunt de l'Administració local i de la Generalitat hauran de fer públics els sous dels directius i càrrecs, així com les eventuals indemnitzacions que rebin en deixar el càrrec.
En els primers esbossos de la llei de transparència catalana, inspirada en la que impulsa Navarra, ja havia referències als consorcis, però en les últimes reunions partits com Iniciativa i Esquerra Republicana han insistit perquè el text incorpori més garanties de control sobre aquests organismes . En ser finançats amb fons públics i prestar serveis que els han estat encarregats per l'Administració, els criteris de transparència hauran equiparar-se als que s'apliquin, per exemple, a l'Institut Català de la Salut.
D'haver-se incorporat abans els criteris de transparència que preveu la llei s'haurien evitat episodis com el fet que Josep Prat, el dimissionari president de l'ICS, pogués amagar a l'opinió pública un sou de 280.000 euros anuals com a president de l'empresa pública Innova durantdiversos anys.
Fins ara l'accés als comptes i pressupostos de les entitats públiques i de les fundacions estava garantit a través de diversos registres. No obstant això, consorcis i corporacions de dret públic com les que gestionen bona part dels hospitals catalans estaven en una mena de llimbs legals. Això permet, per exemple, que no es conegui el sou dels gerents de la major part de centres de salut concertats de Catalunya tot i comptar aquests amb finançament públic.
La proposició de llei d'accés a la informació pública es troba encara en fase inicial i avança lentament pel fet que no l'impulsa el Govern ni un partit concret, sinó una ponència formada per tots els grups.
No hay comentarios:
Publicar un comentario